top of page

Informatie voor omwonenden

Deze pagina is speciaal ontwikkeld voor de omwonenden van ons vliegveld Genk - Zwartberg.  Wij, als vliegveldoperator, willen de mensen graag informeren over de werking van ons vliegveld alsook over de vliegroutes die onze vliegtuigen gebruiken.  Daarom willen wij graag transparant zijn in de communicatie rondom de vliegoperaties en de omwonenden een kans bieden om vragen te stellen of om eventuele overlast aan te geven, direct bij het beheer van het vliegveld Genk - Zwartberg.  Op deze manier kunnen wij u direct te woord staan en kunnen wij u sneller verder helpen indien u een vraag heeft of indien u overlast ondervindt.

Vliegschool en thuishaven van bedrijven

Het vliegveld Genk - Zwartberg is niet zomaar een vliegveld, het is een erkende vliegschool en is tevens de thuishaven van enkele bedrijven die internationaal bekend zijn omwille van hun vakmanschap, kennis en kunde.  Zo kan u soms Engelse helikopters bij ons aantreffen die op onderhoud komen.

Als vliegschool staan we in voor de opleiding van piloten.  Deze training wordt zowel op de grond gegeven, in een klaslokaal (theorie) alsook in de lucht (praktijk).  In deze opleiding, die voor sommigen zelfs de start van een professionele vlieg carrière kan betekenen, wordt in hoofde ingezet op veiligheid en 'airmanship'.  Immers moeten piloten altijd voorbereid zijn op eventuele defecten of noodsituaties.  

Verkeerscircuit

Rondom ieder vliegveld zijn bepaalde 'circuits' die gerespecteerd moeten worden.  In Genk - Zwartberg is dat niet anders.  Alle vliegtuigen die ons vliegveld willen bezoeken moeten een bepaald circuit vliegen.  Dit circuit is vastgelegd in de reglementeringen en houdt vooral rekening met de buurt.  Zo kunnen wij de geluidshinder zo laag mogelijk houden.  Hieronder kan u het circuit van Genk - Zwartberg zien.

Verkeerscircuit Genk -Zwartberg

Hierboven kan u het circuit zien die de vliegtuigen vliegen vooraleer ze kunnen landen.  Het is dan ook de bedoeling dat alle vliegtuigen zich aan deze regels houden, het circuit vliegen zoals het hoort en de hoogte respecteren die erbij hoort.  

Tijdens bepaalde oefeningen, zoals het simuleren van een motorpanne, zullen sommige vliegtuigen afwijken van het circuit en de hoogte om alsnog een veilige landing uit te voeren op het vliegveld.  Grotere vliegtuigen kunnen dan op lagere hoogte binnenvliegen en dat kan soms tot geluidshinder resulteren.

Het is belangrijk om te weten dat het nooit te bedoeling is om geluidshinder te veroorzaken, integendeel.

Wat kan ik als buurtbewoner doen in geval van geluidshinder?

Mocht u, ondanks al onze inspanningen, toch geluidshinder ondervinden, dan vragen wij u beleefd om direct contact op te nemen met ons.  Vooraleer u dat doet, vragen wij u om zo veel mogelijk details door te geven zodat wij op basis van die informatie het vliegtuig kunnen pinpointen en kunnen onderzoeken waarom het vliegtuig hinder veroorzaakte.  Wij koppelen het resultaat van dat onderzoek ook graag terug naar u zodat u weet welke vervolgstappen er werden genomen.

Stuur daarom een e-mail naar info@ebzw.be en vermeld volgende informatie:

  • Uw naam + voornaam

  • Uw volledige adres

  • Uw e-mailadres

  • Uw telefoonnummer

  • De datum en het tijdstip waarop u de hinder ondervonden heeft

  • Bepaalde kenmerken van het vliegtuig + eventueel het registratienummer / letters (bijvoorbeeld: 1 motor / 2 motoren / opvallende kleur / ...).  Indien u een verrekijker heeft, kan dat zeker helpen.

  • Omschrijf wat het vliegtuig aan het doen was (bijvoorbeeld: aan het cirkelen, zeer laag aan het vliegen, ...)

  • Via deze website (https://www.flightradar24.com/50.94,5.48/11) kan u eventueel de naam van het vliegtuig achterhalen.  Kijk goed naar de locatie en kijk naar de vliegtuigen die op dat moment aanwezig zijn.  

Als wij deze informatie van u ontvangen hebben, krijgt u van ons een bevestiging van ontvangst en gaan wij achter de schermen direct aan de slag om uit te zoeken wat er aan de hand was.  Hierna koppelen wij dit terug naar u.

Meer informatie?

Mocht u nog meer informatie willen omtrent onze activiteiten, dan kan u ons steeds e-mailen naar info@ebzw.be

Mocht u graag persoonlijk te woord gestaan worden, dan kan u steeds via dit adres een afspraak maken waarna wij u graag ontvangen op ons vliegveld.

bottom of page