top of page

Tot 1 jaar cel voor een foto of een opname van een kerncentrale in België

Vanaf morgen, 28 januari 2022, is het verboden om foto's of opnames te maken van kerncentrales in België. Dat is volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle nodig voor de veiligheid. Wie het toch doet, riskeert een boete of zelfs een celstraf tot 1 jaar.


 

Het maken van lucht-of satellietbeelden van Belgische kerncentrales en andere grote nucleaire installaties was eerder al verboden in 2020, maar nu komt er een uitbreiding van die wetgeving. "Dat heeft alles te maken met de nucleaire beveiliging", zegt Ines Venneman van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). "We willen voorkomen dat beelden van onze nucleaire sites op het internet circuleren en zo terecht komen bij mensen met slechte bedoelingen."


Nu gaat het een stap verder. Alle soorten beeldopnames, ook toeristische foto's, worden verboden. "We stellen na twee jaar vast dat ook ander beeldmateriaal problematisch kan zijn voor de veiligheid. Zo kan op een gewone toeristische foto de toegang duidelijk zichtbaar zijn. Daarom was een uitbreiding van de wetgeving aan de orde."


Uitzondering mogelijk

Wie toch nog foto's neemt, riskeert een boete van 208 tot 800 euro en een celstraf tussen acht dagen en een jaar. "De situatie wordt beoordeeld van geval tot geval. De strafmaat wordt bepaald door de correctionele rechtbank. Wat nieuw is, is dat onze inspecteurs van het FANC nu ook vaststellingen mogen doen en een proces-verbaal opmaken."


Toch zijn er uitzonderingen mogelijk. "De uitbaters van de kerncentrales mogen wel nog foto's of opnames maken. Al kan het FANC wel voorwaarden opleggen voor gebruik en verspreiding. Daarnaast mag iedereen een aanvraag om beelden te maken indienen bij Annelies Verlinden, de minister voor Binnenlandse Zaken (CD&V)."


Artikel + bron: deredactie.be

408 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page